Att cykla till arbetet

Många människor tar antingen bussen eller bilen till arbetsplatsen för att de är trötta på morgonen, men något som många missar är att man blir både piggare och gladare med hjälp av vardagsmotion. Det kan vara så enkelt som att ta cykeln till jobbet, så varför inte ge det en chans? Till en början kan det kännas som en stor, och kanske en aning jobbig, förändring, men som tur är älskar våra kroppar rörelse och därför är det enkelt att anpassa sig till en mer aktiv vardag. Du går ned i vikt, din syreupptagningsförmåga ökar, den mentala hälsan blir bättre och du blir starkare.

Det finns egentligen bara fördelar med att cykla till jobbet och enligt boken “Hjärnstark”, skriven av överläkaren Anders Hansen, är det vetenskapligt bevisat att motion stärker både hjärna och kropp. Du blir piggare och du kan fokusera bättre, vilket också hjälper dig på arbetet med dina dagliga sysslor. Efter ett tag kommer du även märka hur mycket mer energi du har under dagarna. Enkla men små förändringar som att cykla till arbetet kan göra otroligt mycket för ditt välmående, din kropp och framförallt för din arbetsprestation. När du är piggare känner du även att du kan ta dig an fler utmaningar.

Om arbetsplatsen ligger långt borta

Det finns egentligen inga ursäkter men om din arbetsplats är belägen flera mil från hemmet kan det vara rimligt att tänka om. Det betyder dock inte att du inte behöver röra på dig. Du kan ta med dig cykeln i bilen eller varför inte ta med cykeln på bussen och hoppa några hållplatser tidigare. Det går alltid att hitta ett sätt att röra på dig om du bara vill. Vi människor är experter på att hitta på ursäkter när vi inte vill göra något fysiskt krävande, men din kropp kommer tacka dig i längden om du bara kommer igång.

Om det känns för enformigt och inte motiverande

Alla har vi svackor och inte ens elitidrottare känner sig på topp varje dag. Därför är det knappast en dödssynd att hoppa över en dag av cykling. Vissa dagar, särskilt under vår och höst, kan vara kalla eller blöta och då kan det faktiskt vara bra att låta cykeln stanna hemma. Om du däremot känner att du behöver lite extra peppning och motivation kan du exempelvis be en kollega cykla tillsammans med dig. Då kan ni mötas någonstans på vägen för att sedan gemensamt bege er till jobbet. Det är alltid roligare när man peppar varandra!

Investera i en bra cykel

Något som kan göra stor skillnad är vilken slags cykel du använder för att pendla till jobbet med. Om du till exempel har en gammal damcykel med trasiga växlar är det förståeligt om du känner dig extra omotiverad att cykla regelbundet. Det finns mängder av olika cyklar som är särskilt anpassade efter olika behov, så det finns garanterat en cykel som passar dig och dina behov. Om du har en cykel av hög kvalitet och rätt utrustning kommer det inte att kännas lika jobbigt att trampa fram längs vägen. Idag kan du till och med hitta smidiga elcyklar om du behöver lite skjuts på vägen.

Sammanfattning

Cykeln är ett utmärkt transportmedel för att ta dig till din arbetsplats, men den är mycket mer än så. Du stärker din kropp och din mentala hälsa av vardagsmotion och din kropp kommer enbart tacka dig i slutändan. Att cykla kanske inte alltid är motiverande, särskilt inte när det regnar eller blåser väldigt mycket, men försök tänka i det långa loppet. Och du, glöm inte att det är helt okej att lämna cykeln hemma någon dag då och då. Ett tips är att cykla tillsammans med en kollega eftersom det alltid är roligare om man är fler. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *