Att resa med cykeln

Många cyklister väljer att ta med sin cykel på resan, framförallt om man ska vara borta en längre period. Det är även så att när du väl har skaffat dig en cykel som du trivs med så vill du inte ta chansen av att låna en cykel som inte känns lika bra, och då är det faktiskt mer värt att ta med din egen även om det i vissa fall kan vara lite komplicerat. Det du måste tänka på är att kolla upp saker innan du reser så att du vet vilka regler som gäller på respektive plats.

När det kommer till tåg och flygresor så finns det särskilda bestämmelser för cyklar, och samma sak gäller i lokaltrafiken även om du bara vill transportera dig själv och din cykel en kortare bit. Det tillkommer även extra avgifter för din cykel så även där är det bra att jämföra priser bland de olika bolagen du kan resa med. Om du exempelvis ska flyga och funderar på att ta med cykeln så har alla de olika flygbolagen en egen cykelpolicy att läsa. Vissa bolag räknar med cykeln som ditt bagage medan andra tar ut en avgift, så här kan du verkligen spara pengar.

Elcyklar och andra regler vid resor

Om du äger en elcykel så räknas de tyvärr som farligt gods på flyg och du kan således inte ta med dem. När du tar med din cykel så är det även så att du måste vrida på styret ett kvarts varv samt monterar av pedalerna och minskar däcktrycket. Det kan kännas väldigt omständligt för vissa, men flygbolagen har väldigt stränga regler när det kommer till det mesta. Tänk noga innan du planerar att resa med din cykel eftersom det kräver en hel del förarbete och planering. Att ta med en cykel på ett flygplan kostar allt mellan 30 och 80 euro, vilket är en del pengar.

Fördelar att resa med cykel

Fördelen med att resa med din egna cykel är att du har med dig en cykel som är anpassad till dig och din kropp, och du behöver alltså inte göra några inställningar på den när du väl är framme vid din slutdestination. Om du är ute på semester och cyklar på okända vägar kan det även vara en slags trygghet att ha med din egna cykel eftersom du känner den utan och innan. Om den skulle börja krångla kanske du redan vet hur du ska laga den, och så vidare. Hyrcyklar är dessutom en extra kostnad vilket du också bör tänka på.

Nackdelar för resor med cykel

Den största nackdelen är allt arbete som du får lägga ned på att packa ned cykeln och montera av delar för att det ska godkännas på ett flyg, men det kan även finnas andra nackdelar. Du kan exempelvis råka ut för stöld på din resa, och även om försäkringen täcker mycket så är din cykel personlig och det kan vara svårt att ersätta den. Det handlar inte alltid om pengar utan cykeln kan vara betydelsefull på andra sätt, och det är alltid en risk att resa med din cykel, framförallt om den är något dyrare. Dessa saker kan vara värda att tänka på innan du reser.

Sammanfattning

Att resa med din cykel kan bli ett av dina allra bästa minnen, och det är något som verkligen rekommenderas för dig som är entusiast och vill se världen från cykelsadeln istället för att sitta på olika hotell och barer. Du kan vidga dina vyer, träffa nya människor och utforska platser som du aldrig någonsin har sett förut – så ta chansen redan nu och packa ned cykeln och ge dig av. Tänk bara på alla de för- och nackdelar som beskrivs ovan så att du är väl förberedd på både vad som kan inträffa på din resa. Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *