Bästa cykelturerna i Sverige

Cyklingen har tagit Sverige med storm. Det cyklas i storstäder, förorter och på landsbygd som aldrig förr. Lägg därtill att cyklingen både är ett vinnande koncept för miljön och hälsan på flera olika sätt. Det finns en rad olika cykelleder att välja och vraka mellan. Denna artikel kan inte redogöra alla cykelturer i Sverige, utan det blir ett urval av förslag på spännande och bra cykelturer i vårt avlånga land. Cykelsäsongen tillhör inte bara sommaren, den tillhör även hösten och våren, så passa på att uppleva färgsprakande höstfärgerna ifrån en cykelsadel. Det finns inget dåligt cykelväder endast dåliga cykelkläder. Eller hur var det nu man sa?

Det går inte att börja utan att faktiskt nämna Sveriges längsta cykelled – Sverigeleden. Den är nästan rikstäckande och går från Karesuando i norr till Helsingborg i söder. En riktig mastodont cykelled om du planerar cykla hela dess längd. Vad som gör leden attraktiv är att den har ett stort antal anslutande cykelvägar, vilket gör att du inte behöver följa hela ledens rigorösa omfattning. Det går utmärkt att lägga upp en lämplig cykelrutt själv där du sedan avviker från Sverigeleden vid lämpligt ställe för att istället ta in på en mindre cykelled. Oavsett var eller hur du tänker cykla så är det bra att investera i en cykelkarta!

Gotlandsleden

En riktig klassiker när det kommer till cykling, tältning och camping är Gotland. En fantastik ö att cykla runt och få se vita sandstränder, raukar och blått hav. Ön är som gjord för cykling och utomhusaktiviteter – här finns en stor mängd campingplatser, cykelvägar och cykeluthyrare. Du behöver alltså inte ta med cykeln om det känns som en belastning eller är besvärligt. Även cykelkärror finns för uthyrning. Lasta tält och packning för att koppla av på cykeln och ge dig iväg på trampäventyr du sent skall glömma. Gotland kan upptäckas efter cykelvägarna och du möter fiskelägen, caféer, badplatser, hantverksbutiker och inte minst ett och annat får längs vägen!

Mälardalsleden

Ta en rejäl cykeltur på Sveriges äldsta cykelled och du kommer runt hela den vackra Mälaren! Med en huvudsträcka på 440 kilometer så är Mälardalens cykelled bra att genomföra i etapper. Vad som gör den lämplig för mer oerfarna cyklister är att den är lättrampad eftersom leden går igenom ett flackt slättlandskap. Du kommer att kunna se och ta del av flera städer som Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Västerås och Enköping. Mälardalen är stor och går hela vägen till Arboga, och här finns en mängd båtbryggor och båttrafik att ta del av under sommarhalvåret. Det finns även ett par förbindelser med den större Sverigeleden. Njut av Mälardalen!

Ekeröleden

Vill du verkligen få ta del av en spännande och lång historia under tiden du trampar? Bege dig till Ekerö! En plats med anrika anor, sevärdheter, kultur och vacker natur. Lägg därtill att det inte är speciellt svårt att cykla ut till Ekerö från Stockholm City eftersom det är cykelväg hela vägen ut. Faktum är att Ekerö består av ett flertal öar och gröna oaser. Här finner du vikingatidens Birka och tillika kungens Drottningholm. Två världsarv inbäddade i storslagen natur. Ekerö kan stoltsera med inte mindre än åtta storslagna 1100-tals kyrkor, ett kulturlandskap som har mindre museer, konsthantverk, gårdsbutiker och konstateljéer. Allt detta inom ett rimligt cykelavstånd!

Siljansleden

Siljansleden bjuder dig på en storslagen natur och ett vidunderligt landskap utmed ledens 31 mil. Hela cykelleden slingrar sig genom bygderna Siljan, Oresjön, Skattungen och Orsasjön. I huvudsak följer cykelleden läns- och landsvägar, alltså lätt att hitta och ta sig fram och trafiken är måttlig vad det gäller biltrafik. Här cyklar du genom ett storslaget och mäktigt landskap, och cykelleden passerar och slingrar sig igenom de gamla bygderna runt Siljan. En stor mängd sjöar passeras utmed cykelleden: Siljan, Oresjön, Skattungen och Orsasjön. Startplatsen för cykelleden är valfri och kan vara Orsa, Mora, Rättvik, eller Leksand. En utmärkt cykeltur i glittret av Siljan kommer hänföra även den mest kräsne naturupplevande cyklisten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *