Cykling för viktnedgång

Om du inte rör på dig mycket är ett tips att börja cykla eftersom att det är en enkel form av motion som du dessutom kan anpassa helt efter dina egna behov. Det är även ett skonsammare sätt att träna jämfört med exempelvis löpning som sliter på både ben och knän i mycket större omfattning. När du cyklar i naturen kan du dessutom njuta av vackra landskap samtidigt som du får frisk luft, vilket gör dig gladare och piggare. Cykling är helt enkelt ett smidigt sätt att transportera sig på samtidigt som du förbättrar både kondition och styrka.

Det kan dessutom vara enklare att börja med cykling jämfört med många andra idrottsformer eftersom att du kan göra det på egen hand, det är relativt billigt och du sliter inte lika mycket på leder som löpare gör. Dessutom äger de flesta redan en cykel vilket gör det till ett kostnadseffektivt sätt att motionera. Om du mot förmodan inte äger en cykel så kan du köpa en begagnad till att börja med för att sedan avancera med en ny och fräsch cykel när du fått lite smak på cykling. Att cykla en halvtimme gör väldigt mycket gott för hälsan så varför inte börja redan nu?

Vilken slags cykel passar bäst?

Detta är en fråga som många ställer sig när de ska välja cykel, men ett enkelt svar är att det inte spelar någon roll vilken slags cykel du äger, utan snarare att du ger dig ut och rör på dig. Våra kroppar är gjorda för att röra sig, och att motionera gör dig friskare, starkare och lyckligare. Kroppen utsöndrar dopamin när du tränar och detta är kroppens egna lyckohormoner som får dig att må otroligt bra, och genom att bege dig ut på en liten cykeltur kan förändra hela din dag. Ofta så åker människor hem efter jobbet och slappar, men det är inte nyttigt för någon.

Olika cyklar för olika underlag

Det spelar självklart roll vilken slags cykel du köper om du satsar på att börja tävla eller idrotta på en mer ambitiös nivå, och då kan det vara bra att köpa en cykel som är anpassad efter underlaget som du tänker spendera mest tid på. Om du tycker om att röra dig i skogen så kan en mountainbike passa väl, men om du brinner för landsvägscykling så är det självklart bättre med en landsvägscykel. Dessa cyklar är designade för snabba turer och det kan gå väldigt fort mellan varven, så tänk på detta innan du börjar. Det viktigaste är dock att du börjar röra på dig.

Cykeln som transportmedel

Många människor tar bilen eller bussen till jobbet eller skolan, men varför inte använda cykeln? Om avståndet inte är längre än några kilometer så är en cykel det bästa alternativet både för dig och för miljön eftersom det inte blir några utsläpp. Vardagsmotionen är dessutom otroligt viktig för dig som är ute efter att gå ner några kilon eller få bättre kondition över lag. Ibland kan det till och med räcka att du ändrar dina vanor från att ta bussen till att cykla för att gå ned i vikt. Det behöver faktiskt inte vara krångligare än så, och du blir även piggare under arbetsdagen tack vare motionen.

Sammanfattning

Att gå ner i vikt med hjälp av cykling är kostnadseffektivt, enkelt och dessutom nyttigt för dig som kanske inte motionerar dagligen. De flesta människor rör sig relativt lite i vardagen men att cykla kan verkligen förändra ditt liv tack vare att det är en så enkel förändring. Genom att byta ut bilresan eller bussresan till en cykeltur så har du redan gjort en nödvändig förändring för att gå ned i vikt. Vill du dessutom tävla eller använda cykeln som idrottsredskap så har du kommit en bra bit på vägen till ett mycket hälsosammare liv. Prova cykla redan idag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *