Vikten av ett hälsosammare liv

Du har kanske någon gång funderat på att börja en hälsosammare livsstil, men du känner att du varken har energi eller lust att förändra dig. Oroa dig inte, det är inte alls konstigt och det finns många andra som befinner sig i denna situation. Tyvärr har den ohälsosamma livsstilen blivit ett folkhälsoproblem eftersom vi numera är mycket mer stillasittande än vad vi var tidigare. Vi behöver knappt gå och handla längre, då vi enkelt kan beställa hem mat direkt till vår dörr. Många av dagens arbeten går dessutom ut på att vi sitter stilla på kontor, vilket också bidrar till den stillasittande livsstilen.

Anledningen till att vi människor saknar energi är dels på grund av den värld vi lever i idag. Internet, appar och mobila enheter har gjort vårt liv så enkelt att vi inte behöver röra på oss särskilt mycket och tack vare kommunala färdmedel och bilar behöver vi inte spendera energi på att resa till och från jobbet eller skolan. Många människor aktiverar inte sina kroppar över huvud taget, vilket ökat antalet fall av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma i samhället. Om du inte vill hamna i fällan av stillasittande rekommenderas en rejäl dos av motion samt en nyttigare diet.

Vår diet spelar stor roll

En viktig byggsten för ett hälsosammare liv är den vardagliga motionen, men något som är minst lika viktigt är det som händer i köket. Idag är snabbmatsrestauranger mer populära än någonsin och matbutikerna är fulla av snabba, men inte särskilt nyttiga, färdigrätter. Det är förståeligt varför många väljer färdigrätter och halvfabrikat eftersom det är enkelt och snabbt att tillaga, vilket är extra lockande om man inte har energi att laga mat. Dock rekommenderar vi att du som vill skapa en hälsosam livsstil alltid försöker att laga mat ifrån grunden. Använd dig av färska, näringsrika råvaror och satsa på storkok som du sedan kan frysa in.

Kosten och träningen som komplement

Våra kroppar är skapade för rörelse och vi mår som allra bäst när kost och motion är i balans. Mängden motion och den mat du äter påverkar både din mentala och fysiska hälsa, dels blir din kropp starkare och mer uthållig, men även din sömn och koncentrationsförmåga förbättras. Att gå från en stillasittande vardag med snabbmat till ett aktivt liv med näringsrik kost är som dag och natt. Du kommer att få mer energi, du kommer att bli gladare och du kommer att bli friskare. Dessutom visar flera studier att regelbunden aktivitet kan minska risken för hjärtsjukdomar med hela 50 procent!

Vi lever längre om vi är hälsosammare

Det är inte bara vardagen som blir enklare för den som äter rätt och motionerar, utan den hälsosamma livsstilen kommer att förbättra hela ditt liv. Du orkar mer, du åldras inte lika snabbt, och i längden kommer du att leva längre då ditt immunförsvar blir bättre. Att leva hälsosamt betyder dock inte att du ska överdriva och räkna varenda kalori du stoppar i dig och förbränner, utan det handlar mer om att skapa en naturlig balans. Det ska inte vara krävande att äta rätt och motionera regelbundet, och du får inte heller glömma bort att unna dig något regelbundet.

Sammanfattning

I ett samhälle som blir allt mer digitaliserat för varje dag som går är det viktigare än någonsin att hålla igång och äta rätt. Idag finns det massvis av människor som åker hem direkt efter jobbet eller skolan utan att ha blivit andfådd en enda gång under dagen. Vår moderna livsstil har blivit alldeles för bekväm och det är enkelt att hamna i den stillasittande fällan. Dock är det enklare än vad många tror att komma igång med en hälsosam livsstil, det räcker med regelbundna, raska promenader och att laga maten ifrån grunden. Motivationen kommer att bli större i takt med att du mår bättre – det lovar vi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *